Gå til indhold

Producent, importør og grossist

Producerer eller importerer du smartphones, tablets, computere og harddiske, eller ønsker du at købe disse lagringsmedier med henblik på videresalg uden at betale vederlag via Copydan KulturPlus, skal du indrapportere dette. Læs om tilmelding, indrapportering, find vederlagssatser, vilkår m.v.

Om kompensation for privatkopiering og vederlagssatser

Folketinget har besluttet, at borgere skal kunne kopiere lovligt tilgængeligt indhold, fx musik, film og tv, uden det kræver en aftale med rettighedshaverne, dvs. kunstnere og kulturproducenter samt broadcastere. Det kaldes privatkopiering. Du kan læse mere herom i ophavsretslovens § 12. 

Samtidig har Folketinget med Kompensationsordningen for privatkopiering sikret, at kunstnerne og producenterne kompenseres for den tabte indtjening, der er forbundet med borgernes mulighed for at lave private kopier. Det sker via et særskilt vederlag på en række lagringsmedier, som kan anvendes til privatkopiering – smartphones, tablets, computere og harddiske.

Dette betyder, at producenter, importører og af lagringsmedier skal tilmeldes kompensationsordningen og indrapportere alle salg og udleveringer af de omfattede lagringsmedier. Ligeledes vil grossister af lagringsmedier skulle tilmeldes for at kunne købe uden vederlag til videresalg. 

Tilmelding og indrapportering sker til Copydan KulturPlus, der repræsenterer kunstnerne og kulturproducenterne, og som er sat til at indhente vederlagene fra kompensationsordningen og sørge for, at pengene udbetales til rettighedshaverne. 

Hvorfor skal jeg tilmeldes ved Copy­dan KulturPlus?

Copydan KulturPlus er en kollektiv forvaltningsorganisation, der på baggrund af ophavsretslovens § 39 er sat til at administrere Kompensationsordningen for privatkopiering og herved sikre, at der opkræves vederlag på rettighedshavernes vegne, når der sælges eller udleveres smartphones, tablets, computere og harddiske i Danmark til privat brug.

Ordningen har til formål at sikre, at dem, der skaber tv, film og musik, får en kompensation for det tab af indtjening, der er forbundet med, at Folketinget har lovliggjort, at private kan kopiere ophavsretsbeskyttede værker som musik, tv eller en film på deres smartphone, computer o.lign.

Du kan læse mere om ordningen i ophavsretslovens §§ 39-46 a samt i Bekendtgørelse om vederlagsordningen for eksemplarfremstilling til privat brug.

Ophavsretsloven

Omfattede medier og vederlagssatser

Hvilke medier er inkluderet i kompensationsordningen?

Folketinget har i ophavsretslovens § 40 bestemt, hvilke lagringsmedier der omfattes af kompensationsordningen. Nedenfor kan du se disse lagringsmedier og de aktuelle vederlagssatser. 

Omfattede lagringsmedier
samt vederlagssatsen for 2025

 

Harddisk ≤ 128 GB 

4,39 kr. 

Harddisk > 128 GB 

17,57 kr. 

Tablet 

49,42 kr. 

Smartphone 

49,42 kr. 

Bærbar computer 

49,42 kr. 

Stationær computer 

49,42 kr. 

 

Omfattede lagringsmedier
samt vederlagssatsen for 2024

 

Harddisk ≤ 128 GB 

4,24 kr. 

Harddisk > 128 GB 

16,96 kr. 

Tablet 

47,70 kr. 

Smartphone 

47,70 kr. 

Bærbar computer 

47,70 kr. 

Stationær computer 

47,70 kr. 

Vederlaget reguleres årligt med virkning fra den 1. januar med satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent. 

Vederlaget opkræves momsfrit af Copydan KulturPlus. Ved salg af de omfattede lagringsmedier til virksomheder eller private forbrugere, skal der som udgangspunkt opkræves moms af vederlaget. Der kan være særlige tilfælde, hvor det ikke er sælger, der skal afregne momsen, men derimod køber (omvendt betalingspligt).  Ved spørgsmål vedrørende moms skal du henvende dig til din revisor eller Skattestyrelsen. 

*En "harddisk" skal forstås som et ikke-multifunktionelt og ikke-indbygget lagringsmedie, hvis primære funktion er lagring af filer, herunder usb-stik, hukommelseskort, ekstern harddisk, intern harddisk (harddisk til indbygning i eksempelvis en stationær computer), netværksharddisk (ekstern harddisk med mulighed for netværkstilslutning) o.l. 

Tilmelding

Du skal tilmelde dig og indrapportere salg og udleveringer af lagringsmidler til Copydan KulturPlus, hvis du:

  • producerer eller importerer lagringsmedier omfattet af Kompensationsordningen for privatkopiering (producent/importør)
  • ønsker at købe omfattede lagringsmedier vederlagsfrit med henblik på videresalg (grossist)

Producent og importør

Som producent og importør indebærer tilmeldingen, at du til Copydan KulturPlus skal indrapportere alle salg og udleveringer af lagringsmedier omfattet af kompensationsordningen. Det gælder ligeledes lagringsmedier brugt internt i virksomheden, hvad end de er udtaget fra varelageret eller afregnet til internt brug.

Med denne tilmelding til ordningen bliver du automatisk godkendt til også at kunne købe lagringsmedier uden kompensationsvederlag i Danmark. Ved tilmelding får du et godkendelsesbevis og et godkendelsesnummer. Hvis du ønsker at indkøbe lagringsmedier uden at betale vederlag, gør du det via denne godkendelse.

Grossist 

Som grossist bliver du med tilmeldingen godkendt til at kunne købe lagringsmedier med henblik på videresalg i Danmark uden at skulle betale vederlag hos leverandøren.

Du modtager ved tilmelding et godkendelsesbevis og et godkendelsesnummer. Med denne dokumentation gør du det muligt for din leverandør at sælge lagringsmedier til dig uden at pålægge salget vederlag.

Når du som tilmeldt grossist bruger din godkendelse til på denne måde at købe vederlagsfrit, overtager du indrapporterings- og vederlagspligten til Copydan KulturPlus for det videre salg. 

Ofte stillede spørgsmål

Salg med og uden vederlag

Producenter, importører og grossister, som er tilmeldt og indrapporterer til KulturPlus, kan sælge lagringsmedier omfattet af kompensationsordningen både med og uden vederlag – men det afhænger af køberen, om der skal betales vederlag.

Der påhviler indrapporteringspligt til Copydan KulturPlus for ethvert salg/enhver udlevering – hvad enten det er med eller uden vederlag. I de tilfælde, hvor du kan sælge uden dette vederlag, overdrages selve pligten til at opkræve vederlag til køberen.

Hvordan sælger jeg til private og virksomheder, der sælger til private?

Hvis du sælger direkte til private forbrugere, skal der altid opkræves vederlag til kompensationsordningen, hvis det ikke tidligere er opkrævet.

Hvis du sælger til virksomheder, hvis formål er at sælge lagringsmedierne videre til private forbrugere, skal der ligeledes opkræves vederlag til kompensationsordningen, hvis det ikke tidligere er opkrævet. Undtaget herfra er kun salg til virksomheder, der er godkendt ved Copydan KulturPlus til at kunne købe vederlagsfrit. 

Ved salg direkte til private forbrugere er der ikke særlige fakturakrav i forhold til angivelsen af vederlaget, og vederlaget kan derfor indgå som en del af den momsbelagte pris på medierne.

Ved salg med vederlag til virksomheder skal vederlaget opgøres på fakturaen eller på anden måde oplyses til modtageren. Hvis samme faktura både indeholder lagringsmedier med vederlag og lagringsmedier uden vederlag, skal der stå, hvilke udleveringer der er vederlagsfrie.

Se mere nedenfor om muligheden for vederlagsfrie salg til forhandlere.

Kan en forhandler købe medier uden vederlag til videresalg?  

Virksomheder, der køber lagringsmedier i Danmark med henblik på videresalg, har mulighed for at købe lagringsmedierne uden at betale vederlag til kompensationsordningen.  

Det kræver, at virksomheden er tilmeldt Copydan KulturPlus som grossist og derved via sit godkendelsesnummer fra Copydan KulturPlus kan vise, at de indrapporterer videre salg og udleveringer til Copydan KulturPlus efter gældende regler.

Hvad skal jeg gøre, når jeg ønsker at sælge uden vederlag til kunder?

Kunder godkendt ved Copydan KulturPlus 
Når du sælger lagringsmedier til kunder, der er godkendt ved Copydan KulturPlus, kan du sælge lagringsmedierne uden vederlag til kompensationsordningen. Ved salget skal kunden oplyse sit godkendelsesnummer til dig, hvorefter du kan kontrollere det via godkendelseslisten.

Når du sælger vederlagsfrit til kunder, skal du ved indrapporteringen oplyse kundens CVR-nummer eller P-nummer, som typisk svarer til kundens godkendelsesnummer.

Kunder der ikke er godkendt ved Copydan KulturPlus 
Hvis kunden ikke er godkendt ved Copydan KulturPlus, og du ønsker at sælge lagringsmedier til kunden uden vederlag til kompensationsordningen, skal du kunne dokumentere, at kunden kun skal anvende lagringsmedierne til formål, der er vederlagsfritaget.

Hvis du ikke kan sikre dig dette, skal du opkræve vederlag for lagringsmedierne eller bede kunderne om at ansøge om et godkendelsesbevis hos Copydan KulturPlus. Hvis kunden er godkendt af Copydan KulturPlus, vil du ikke være underlagt dokumentationskrav vedrørende kundens forhold. 

Vederlagsfrie formål og godkendelse til køb uden vederlag

Vederlagsfrie formål er, når arbejdsgiverbetalt udstyr anvendes i rent professionelt øjemed, herunder i erhvervssammenhænge og i undervisningssammenhænge.

På nuværende tidspunkt gælder dette også fx for mobiltelefoner, der udleveres til medarbejdere, hvor medarbejderne både kan anvende telefonerne professionelt og privat, men kun i de tilfælde, hvor lagringsmediet er fuldt ud betalt af arbejdsgiveren.

Anvendelse af lagringsmedierne til fremstilling af eksemplarer til brug for personer med syns- eller hørehandicap er ligeledes et vederlagsfrit formål. 

Hvilke køb er ikke fritaget for vederlag for virksomheder og institutioner?

Når der ikke er tale om arbejdsgiverbetalte lagringsmedier, skal der betales kompensationsvederlag af alt andet udstyr.

Det gælder bruttolønsordninger samt andre ordninger, hvor medarbejderen selv betaler en del af lagringsmediet. 

Det gælder også, hvis lagringsmedierne ud over et fradragsberettiget formål også kan anvendes til privat brug, fx ved udleveringer til elever på undervisningsinstitutioner, hvor lagringsmedierne kan tages med hjem og derfor også kan anvendes til privat brug, eller ved udleveringer af lagringsmedier i forbindelse med marketingevents, kampagner, messer eller lignende, hvor et firma fx uddeler USB-stik med et firmalogo på.

Hvor ser jeg, hvem der er godkendt til køb og salg uden vederlag?

Virksomheder, der er godkendt af Copydan KulturPlus til at købe uden at betale vederlag til kompensationsordningen, kan oplyse deres godkendelsesnummer (CVR-nummer/P-nummer) til dig som leverandør og dermed gøre det let for dig at sælge vederlagsfrit til dem.

Både virksomheder, der er godkendt til på denne måde at købe vederlagsfrit, og forhandlere, der har mulighed for at sælge uden dette vederlag, fremgår af listen for tilmeldte forhandlere.

Hvis en køber, der ikke er godkendt af Copydan KulturPlus, ønsker at købe lagringsmedier i Danmark uden at betale til kompensationsordningen, så skal leverandøren kunne dokumentere, at køberen udelukkende anvender lagringsmedierne til vederlagsfrie formål. 

Liste over tilmeldte forhandlere

Brugte lagringsmedier, udlejning og cloud-lagring

Kan jeg frit købe og sælge medier, hvor der allerede er betalt vederlag?

Du kan købe lagringsmedier med vederlag til kompensationsordningen og videresælge dem med dette vederlag uden at være tilmeldt eller behøve at indrapportere til Copydan KulturPlus. 

Skal der betales vederlag af brugte medier?

Der skal ikke betales vederlag til kompensationsordningen, når der er tale om salg og udleveringer af brugte lagringsmedier til private forbrugere, hvor lagringsmedierne også tidligere har været udleveret til private forbrugere, og der derfor allerede er betalt vederlag for lagringsmediet.

Fritagelsen omfatter ikke salg fra overskudslagre eller gensalg af returvarer som nye.

Der skal betales vederlag, hvis et lagringsmedie, der tidligere er udleveret til vederlagsfrit erhvervs- eller undervisningsbrug, udleveres til privatbrug. 

Skal der betales vederlag for leasing/udlejning af medier?

Udlejning af lagringsmedier anses som udlevering, og derfor gælder samme regler som ved salg. Det betyder:  

Udlejes lagringsmediet til private forbrugere, skal der betales vederlag.

Udlejes lagringsmediet til erhvervs- eller undervisningsbrug, skal der ikke betales vederlag, medmindre lagringsmedierne udlejes til bruttolønsordninger eller andre ordninger, hvor medarbejderen selv betaler en del af lagringsmediet. I dette tilfælde skal der opkræves vederlag.

Skal der betales vederlag for cloud-lagring?

Cloud-tjenester vederlagspålægges ikke. Kompensationen sker efter gældende lovgivning via vederlag på fysiske lagringsmedier. 
Som eksempel er bærbare computere, uanset om de anvender cloud-lagring eller ej, derfor omfattet af vederlagspligten.

Sådan indrapporterer du

Som tilmeldt producent, importør eller grossist skal du hver måned eller hvert kvartal indrapportere ethvert salg af omfattede lagringsmidler til Copydan KulturPlus. Indrapporteringen sker via vores selvbetjening, hvor du skal opgøre følgende:

  • Salg med vederlag
  • Salg uden vederlag (her skal du oplyse kundernes CVR-numre eller P-numre)
  • Eksport
  • Internt forbrug i virksomheden 
     

Salg med vederlag 
Hvis du har købt medier uden vederlag og solgt dem med vederlag, skal de indrapporteres som salg med vederlag, hvorefter du vil modtage en faktura fra os. På den måde indbetaler du det vederlag, du har opkrævet fra dine kunder.

Salg uden vederlag 
Hvis du sælger lagringsmedier uden vederlag, skal du oplyse hvilke cvr-numre du har solgt til, samt hvilke og hvor mange lagringsmedier du har solgt.

Eksport 
Hvis du har solgt lagringsmedier til udlandet, skal de indrapporteres under denne kategori. Dette gælder også salg af lagringsmedier til Grønland og Færøerne.

Internt forbrug i virksomheden 
Hvis du som grossist eller importør har købt lagringsmedier til brug internt i virksomheden, eller hvis du som producent har købt eller udtaget lagringsmedier fra produktionen til brug internt i virksomheden, skal disse rapporteres som internt brug. I denne kategori tæller arbejdsgiverbetalte medie og lignende.

Hvis du har indkøbt lagringsmedier til anvendelse i professionelle formål internt i virksomheden eller til andre vederlagsfrie formål, og disse lagringsmedier efterfølgende udleveres til private forbrugere til privat brug, bliver lagringsmedierne vederlagspligtige.

Det vil for eksempel gælde, hvis lagringsmedier tidligere brugt internt i virksomheden foræres til eller frikøbes af medarbejdere eller overdrages til medarbejdere i forbindelse med fratræden. I disse tilfælde skal lagringsmedierne indrapporteres som salg med vederlag. 

Hvornår skal jeg indrapportere?

Du kan vælge mellem månedsvis eller kvartalsvis indrapportering. Hvis der indrapporteres 50.000 kr. eller mere pr. kvartal, overgår virksomheden automatisk til månedsvis indrapportering. Fristen for indrapportering er sidste dag i den efterfølgende måned. 

Månedsvis indrapportering 
Vælger man månedsvis indrapportering, vil man modtage en indrapporterings-e-mail den første hverdag i måneden. Deadline for indrapportering og forfald for en evt. faktura er den sidste dag i måneden.

Kvartalsvis indrapportering 
Vælger man kvartalsvis indrapportering vil man modtage en indrapporterings-e-mail den 1. april, 1. juli, 1. oktober og 1. januar. Deadline for indrapportering og forfald for en evt. faktura er den sidste dag i samme måned.

Påmindelse 
Omkring den 1. i henholdsvis hver måned og hvert kvartal sender vi en e-mail, der minder dig om, at det er tid til at indrapportere og indbetale. Du er forpligtet til at indrapportere og indbetale korrekt til tiden, uanset om du modtager denne påmindelse. Ved for sen indrapportering kan Copydan KulturPlus pålægge et gebyr på DKK 500 for hver manglende indrapportering. 

Hvordan indrapporterer jeg returvarer?

Har du til Copydan KulturPlus indrapporteret vederlag for et udleveret lagringsmedie, som senere bliver returneret, trækker du blot lagringsmediet fra i næste indrapportering.

Få hjælp og rådgivning

Vi sidder klar til at hjælpe, hvis du som forhandler har spørgsmål til ordningen eller har brug for rådgivning ift. indrapportering eller lignende.

Skriv til os Ring på 3914 1504